© Janine Doornenbal januari 2012 een foto uit mijn reeks 'Verval'

Mijn praktijk

Als ik aan mensen vertel dat ik rouw- en verliesbegeleider ben, denken de meeste personen dat ik een uitvaartleider ben of dat ik met mensen werk die gaan overlijden. Na een korte uitleg over rouw en verlies zie ik vaak de wereld van mijn gesprekspartner groter worden, kijkt mij begrijpend aan en stelt geïnteresseerde vragen vaak ook persoonlijke. Rouw en verlies is zoveel meer… rouw is ook heel persoonlijk en voor ieder mens anders, net als een vingerafdruk ieder mens reageert anders op verlies. 

 

Ik ben breed opgeleid in de begeleiding bij alle vormen van rouw. Toch vind ik dat mijn expertise ligt in de begeleiding bij verlies van gezondheid en bij verlies van een dierbare (met in het bijzonder; het overlijden van een baby tijdens de zwangerschap of net na de geboorte).

 

Ieder mens krijgt in zijn of haar leven in meer of mindere mate te maken met een vorm van verlies. Vormen van verlies kunnen zijn: verlies van gezondheid, verlies van een dierbare, verlies door echtscheiding of verbroken contact, verandering van woonomgeving door emigratie, immigratie of verhuizing (naar een zorgcentrum) en soms verliest iemand een geliefde door vermissing. Verliezen die niet alleen jou persoonlijk treffen maar ook jouw eventuele partner, (klein)kind of andere dierbaren.

 

Stroebe en Schut (1999) hebben een prachtig model ontwikkeld, het Duale Proces Model. Het model veronderstelt dat rouw is als roeien met 2 riemen, een verlies- en herstelgerichte riem.  Bij de verliesriem, (het verliesgerichte denken) horen de emoties en de confrontatie met het verlies. Bij de herstelriem (het herstelgerichte denken) horen de afleiding, nieuwe dingen doen, op vakantie of weer aan het werk gaan. In een gezond rouwproces beweeg je flexibel heen en weer tussen het verlies- en herstelgerichte denken.

 

Soms lukt het mensen door verschillende oorzaken niet om flexibel heen en weer te bewegen. Mensen ‘leunen’ op het verliesgerichte denken of het herstelgerichte denken.  Als het niet lukt om flexibel heen en weer te bewegen of om jouw gevoel van veiligheid te herstellen kan dat van invloed zijn op het rouwproces. Dan begeleid ik jou graag om jouw veerkracht te herstellen, het verlies te omarmen, te koesteren en in jouw leven te verweven. Zodat er ruimte komt voor geluk en genieten.  Rouw heeft geen einde, rouw is en blijft een onderdeel van jouw bestaan waarbij je diegene of datgene wat je verloren bent met je meeneemt.