Janine van Veen

Janine van Veen Doornenbal, rouw en verlies begeleider, praktijk, huis ter heide, zeist

© M.P. van Veen maart 2019

Ik ben Janine van Veen (1974) en ik woon samen met mijn man en drie kinderen, waarvan Jonas in onze liefdevolle herinnering. Naast mijn eigen praktijk Rouw en Verlies ben ik eigenaar van Sterrenkindje® babyuitvaartproducten.  

In 1997 rondde ik mijn opleiding tot verpleegkundige af. Ik kreeg tijdens mijn werkzaamheden op de verpleegafdelingen veel voldoening uit het begeleiden van een patiënt die gingen overlijden of het verzorgen van een overleden patiënt. Veel van mijn aandacht ging uit naar de familie en luisterde naar hun wensen.

De laatste tien jaar (2006-2017) werkte ik met veel plezier als verpleegkundig consulent Hartrevalidatie van het Academisch Medisch Centrum (AMC). Ondanks dat vele blij waren met het starten van het revalidatietraject. Toch was er ook verdriet en dus rouw, bij de één oud verdriet die naar voren kwam in deze kwetsbare tijd. Bij een ander doordat hij of zij een deel van zichzelf kwijt was geraakt, door het hartinfarct of door de lange onverwachte opname op de Intensive Care. Ook zag ik vele zeer ongeruste partners! Patiënten weten vaak niet hoe ziek zij waren.
Verdriet waar binnen de richtlijn Hartrevalidatie niet veel ruimte voor was, die richtlijn was vooral gericht op herstel. In 2015 ging ik op zoek naar antwoorden om patiënten en hun partners beter te kunnen begeleiden. Ik had zelf ook geleerd van het leven, de liefde en het verdriet én ik werd opgeleid bij het Landelijk Steunpunt Verlies en volgde de postHBO-opleiding Rouw- en verlies. Ik deed onderzoek naar hoeveel rouw ouders 3 tot 4 jaar na perinatale sterfte (overlijden van een baby na de 22e week van de zwangerschaps, tijdens de bevalling of binnen 4 weken na de geboorte) hebben ervaren, welke behoefte ouders hadden aan psychosociale begeleiding en welke interventies zij als helpend hebben ervaren. 

De combinatie van mijn werkervaring als verpleegkundige, mijn opleidingen, mijn eigen verlieservaring én mijn creativiteit maken mijn begeleidingsgesprekken zo bijzonder.
Ik begeleid je graag bij verlies van gezondheid en bij het verlies van een dierbare, met bijzondere aandacht voor rouw na het overlijden van een baby.